27 Mart 2014 Perşembe

trilece tatlısı


Kendisi bir arnavut tatlısı olup,tabiri caizse tadından yenmez..
Ağızda eriyen,sütlü keki ve üstündeki karamel sosuyla tatlıların kraliçesidir. :)
Yaz için vazgeçilmez...



Malzemeler;

Kek için;

5 yumurta
10 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
10 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu


Yumurtaların beyazları ve sarılarını ayırıp,beyazları şekerle çırpıp kar haline getirdikten sonra,sarıları da ayrı bir kapta biraz çırparak, beyazların üstüne ekleyin kaşıkla güzelce karıştırın,yağı ekleyip tekrar kaşıkla karıştırın.
Kuru malzemeleri de ayrı bir kapta harmanlayıp,içine öyle ekleyin ve karıştırın.
Büyük dikdörtgen cam kabınıza karışımı koyup,180 derecede 35-40 dakika pişirin.

Bu sırada şerbetini hazırlayın;

5 su bardağı soğuk süt
6 yemek kaşığı şeker
400 ml krema (2 paket)
2 yemek kaşığı süt tozu
(süt tozunu marketlerde puding reyonlarında bulabilirsiniz,bulamazsanız koymadan yapın)


Bütün malzemeleri geniş bir kapta,köpük sütün üstüne çıkıncaya kadar,yaklaşık 10 dakika çırpın.

Kek fırından çıkıp,ılınınca üstüne kürdanla delikler açıp,bu karışımı üstüne dökün.

Bu haliyle bir gece buzdolabında bekletip,karamel sosunu öyle dökerseniz daha iyi olur.

Karamel sos için;

Marketlerde dondurma bölümünde bulunan hazır karamel sosu da kullanabilirsiniz ama evde yapılan tabiki daha lezzetli olur.

10 yemek kaşığı toz şeker
4-5 yemek kaşığı su
4-5 damla limon
100 gr tereyağ
1 paket krema

Şekeri, suyu ve limonu küçük bir tencerede, kısık ateşte eritip, esmerleşene kadar bekleyin,bu sırada kaşıkla karıştırmayın,gerekirse tencereyi iki yana sallayarak karıştırın.iyice esmerleşince yağı ekleyin arkasından bir çırpıcıyla kremayı yavaşça eklerken hızlıca çırpın, altını kapatıp cam bir kaba alın ve soğumaya bırakın.


Servisten önce tatlınızın üstüne ekleyin.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder